Als drukke moeder met jonge kinderen, een drukke baan en ook nog ergens een sociaal leven, vliegen de dagen voorbij. Terwijl je zoveel van die momenten in een doosje zou willen doen om ze voor altijd te bewaren. In dit blog deel ik een aantal tips om deze bijzondere, alledaagse momenten op een natuurlijke en prachtige manier vast te leggen, zodat je ze voor altijd bij je kunt houden.

1. Altijd klaar om te schieten

De beste camera is de camera die je bij je hebt. Gelukkig heb je tegenwoordig met je smartphone altijd een camera binnen handbereik. Zorg ervoor dat je telefoon opgeladen is en voldoende opslagruimte heeft, zodat je altijd klaar bent om die spontane momenten vast te leggen.

Fotografeer je met je camera? Bewaar hem op een plek in de woonkamer waar je hem zo kunt grijpen. Laat hem aan staan, lensdop eraf, met instellingen die je binnenshuis vaak gebruikt. Maak regelmatig je geheugenkaart leeg, zodat je altijd voldoende ruimte hebt om een aantal foto’s te maken.

  • Tip: Gebruik sneltoetsen of snelkoppelingen om de camera-app snel te openen. Bij de meeste smartphones kun je de camera openen door bijvoorbeeld twee keer op de aan/uit-knop te drukken of je beginscherm naar links te swipen (iPhone)

2. Kijk naar het licht

Licht is een van de belangrijkste elementen in fotografie. Natuurlijk licht is vaak het mooist en het meest flatterend, dus probeer het te benutten waar mogelijk. Let op hoe het licht door de ramen valt, of hoe het verandert gedurende de dag. 

  • Tip: Schakel de flitser van je camera uit en maak gebruik van het aanwezige licht. Bij daglicht kun je mooie zachte schaduwen en een warme gloed krijgen. Als je binnenshuis fotografeert, plaats je onderwerp dan dicht bij een raam voor het beste resultaat.

Vind je het moeilijk om binnenshuis de goede instellingen te vinden zodat je geen bewogen foto’s krijgt, maar ook geen flits nodig hebt? Doe dan mee met de cursus gezinsfotografie voor smartphone of voor camera.

3. Focus op de kleine momenten

Het zijn vaak de kleine, schijnbaar onbeduidende momenten die later de meest dierbare herinneringen blijken te zijn. Denk aan een lach, een aai over de bol, of het moment waarop je kind verdiept is in een spelletje. Niet alleen jij, maar ook je kinderen vinden dit de leukste foto’s om naar terug te kijken. Maak albums, zodat jullie lekker op de bank kunnen kruipen en door de foto’s kunnen bladeren. 

  • Tip: Observeer je kinderen tijdens hun dagelijkse activiteiten en wees geduldig. In plaats van hen te vragen te poseren, leg je de momenten vast zoals ze zijn. Dit zorgt voor authentieke en waardevolle foto’s.

Zoek je inspiratie voor zulke spontane momenten om te fotograferen? Doe dan mee aan jouw jaar in beeld. Dan krijg je iedere week een opdracht voor een foto van je gezin die je zelf waarschijnlijk niet had bedacht. En, bonus, minimaal één keer per maand sta je dan ook zelf met je kinderen op de foto.

4. Gebruik burst-modus

Kinderen bewegen snel en vaak onvoorspelbaar. Foto’s van sport, stoeien en op de trampoline kunnen best een uitdaging zijn. De burst-modus (serieopname) van je smartphone kan hierbij een uitkomst bieden. Hiermee kun je snel meerdere foto’s achter elkaar maken, zodat je later de beste kunt kiezen. Op je camera heet dit vaak de continu modus. 

Schuif de sluiterknop naar links (iPhone) of schuif hem naar beneden (Android) om de burst-modus te activeren. Veel smartphones hebben deze functie ingebouwd en het kan je helpen om precies dat ene perfecte moment vast te leggen. Raadpleeg de handleiding van je camera voor het instellen van de continu modus. Na het instellen hoef je alleen maar de sluiterknop ingeduwd te houden tot het moment voorbij is.

  • Tip: bekijk de foto’s van deze burst en gooi de foto’s die je niet selecteert direct weg. Zo voorkom je dat je razendsnel door je opslagruimte heen gaat.

5. Kies ongewone perspectieven

Foto’s genomen vanuit verschillende hoeken en perspectieven kunnen een heel andere sfeer en dynamiek geven. Durf te experimenteren met je camerahoeken en zie hoe dit je foto’s verandert. Zeker als je een album maakt is het fijn om een variatie aan perspectieven in je album te hebben. Anders wordt het al gauw saai.

  • Tip: Ga eens op ooghoogte van je kind zitten of liggen voor een intiemer en persoonlijker beeld. Of probeer juist een hoge hoek voor een speels en interessant perspectief. Zoals het voorbeeld hieronder. Hoeveel ouders klimmen óp het klimrek voor een foto van hun kind?

6. Vertel een verhaal

Probeer met je foto’s een verhaal te vertellen. Wat maakte dat je deze foto wilde maken. Hoe kun je dat gevoel goed in beeld brengen? Je kunt een verhaal vertellen met 1 foto, maar ook met een serie.

  • Tip: Maak eens een serie foto’s die samen een verhaal vormen. Bijvoorbeeld, het avondeten: van het blije snoetje als er spaghetti op het menu blijkt te staan, het geklooi met die slierten en de rode snoet (en vingers?) achteraf.

Het vertellen van een verhaal, storytelling, is het belangrijkste onderdeel van fotografie. Toch komt dit in veel beginnerscursussen maar amper aan bod en ligt de focus puur op de juiste instellingen. Mijn visie: je hebt alleen wat aan die instellingen als je weet wat je wil vertellen. Dus in de fotocursus gezinsfotografie is alles wat je leert ondersteunend aan het verhaal dat jij wil vertellen. Je kunt kiezen voor smartphone fotografie of camera fotografie. De basis is hetzelfde, de techniek verschilt.

7. Wees onzichtbaar, zeggen ze…

Dit lees je overal. Maar dat kan helemaal niet. Hoe kun je nou onzichtbaar zijn in je eigen gezin? Je kinderen vinden je altijd, toch?

Wat veel handiger is om te doen: laat je kinderen wennen aan het feit dat je foto’s maakt terwijl ze aan het spelen zijn. Zonder dat ze naar je hoeven te kijken of dat ze moeten stoppen met spelen voor wéér een foto. Hoor je ze al zuchten? Dit lukt mij bij iedere fotoreportage die ik maak bij mensen thuis. Binnen een paar minuten is het klaar met poseren en duimpjes omhoog, zonder dat ik het ooit heb hoeven benoemen. En dan mag je heel dichtbij komen en hebben ze het amper in de gaten. Zelfs niet als ze iets doen wat niet helemaal de bedoeling is…

  • Tip: Vind je het lastig om dat te doen? Begin vanaf een afstandje en kom langzaam dichterbij. Stop met fotograferen als je kinderen opkijken.

8. Bewerk subtiel

Fotobewerking kan je foto’s een extra dimensie geven, maar wees voorzichtig met te veel bewerking (kalm aan met de verzadiging!). Het doel is om later je interieur en de kleuren van de kleding nog te herkennen. Pas ook op met extreem de achtergrond te vervagen, dat wordt al heel snel heel onnatuurlijk.

  • Tip: Gebruik eenvoudige bewerkingsapps zoals Snapseed of Lightroom Mobile om kleine aanpassingen te maken. Speel met belichting, contrast en kleur om je foto net dat beetje extra te geven zonder de authenticiteit te verliezen.
Before After

Door deze tips te volgen, kun je prachtige, spontane foto’s maken die de essentie van je dagelijkse leven vastleggen. Deze alledaagse momenten zijn vaak de momenten die je later het meest koestert, dus wees niet bang om je camera erbij te pakken en te schieten!

Heb je zelf nog tips of ervaringen? Deel ze hieronder in de reacties, ik hoor graag van je!